Timp de două luni, am vizitat Columbia, Ecuador, Galapagos și Peru, iar acum încerc să vin în ajutorul celor care-și doresc să viziteze America de Sud pe cont propriu.
Bilet de avion
Cum și unde să căutăm?
Cele mai ieftine bilete de avion spre America de Sud sunt din Spania, mai precis, din Madrid. În schimb, biletele de avion Cluj – Madrid sunt foarte scumpe, așa că am căutat altă variantă. Ne-am uitat spre orașele, respectiv companiile mari (Munchen – Lufthansa, Paris – Air France, Amsterdam – KLM, Istanbul – Turkish Airlines) și am căutat zboruri pe mai multe site-uri (Skyscanner, Kayak, Google Flight și aplicația Hopper).
Cum am zburat?
Cele mai ieftine bilete le-am găsit la Air France-KLM (fac parte din aceeași alianță), așa că am zburat cu ei. Biletele le-am cumpărat flexibile și rambursabile direct de pe site-ul Air France. În această perioadă, recomand să cumpărați direct de pe site-ul companiilor aeriene. În cazul în care se modifică zborul sau se anulează, este mult mai ușor să schimbați biletul sau să vă recuperați banii. Biletele ne-au costat 577 EUR/pers, pe ruta Paris – Bogota, Lima – Paris (în general, biletele sunt mai scumpe dacă întoarcerea este din alt loc decât prima destinație).
Viză
Nu am avut nevoie de viză în nicio țară. Am primit viza la destinație, arătând doar pașaportul și biletele de avion. Unele țări cer dovada unui bilet de ieșire din țară și ar trebui să-l aveți pregătit. Noi am fost un caz fericit și nu am fost întrebați. Există varianta de a cumpăra biletele flexibile, ale căror date le puteți schimba pe parcurs.
Vaccinuri necesare
În afară de vaccinul Covid, nu am făcut niciun alt vaccin, dar în unele momente, ne-am fi dorit să fi făcut vaccinul de febră galbenă. Ne-am interesat bine de zonele care sunt periculoase și nu am mers unde au fost cazuri de febră galbenă sau malarie. Înainte să mergeți, interesați-vă foarte bine de ce vaccinuri aveți nevoie în zonele pe care vreți să le vizitați. Cel mai bine ar fi să vorbiți cu un medic specializat.
Există varianta de a face vaccinul în țara în care călătoriți, sunt șanse mari să fie mai ieftin decât în țară. Dar, de exemplu, pentru febra galbenă vaccinul trebuie făcut cu minimum zece zile înainte de a călători în zona de risc, așa că trebuie să vă calculcați bine itinerariul.
Cerințe și restricții Covid-19
Columbia
În 29 august 2021 am intrat în Columbia, unde nu ni s-a cerut absolut nimic: nici vaccin Covid, nici test Covid, nici biletul de ieșire din țară. Restricții au fost foarte puține, în zonele turistice, nu le-am simțit deloc.
Ecuador + Galapagos
În Ecuador am ajuns pe finalul lunii septembrie și am intrat pe baza vaccinului. În Galapagos, deși aparține de Ecuador, a trebuit să prezentăm un test Covid, pe care l-am făcut în Quito (45 USD). Restricții: masca se poartă peste tot, interior și exterior.
Peru
În Peru ni s-a cerut un test PCR, pe care l-am făcut în Quito la același preț de 45 USD. Nu ne-a verificat nimeni vaccinul, dar îl aveam făcut. Restricții nu sunt multe, dar se poartă două măști în spațiile interioare și una pe stradă. În autobuz și la intrare în aeroport, trebuie să aveți si vizieră care, sincer, este inutilă. Toată lumea o prezintă la intrare și apoi o dă jos.
Perioada propice pentru vizitat
America de Sud este o destinație care poate fi vizitată tot anul. Lunile pe care noi le-am ales, septembrie și octombrie, ni s-au părut perfecte – vremea a fost minunată, nu prea frig, nu prea cald, nu prea multe ploi, nu prea secetos. Dar asta depinde, bineînțeles, de locurile pe care vreți să le vedeți. În junglă o să fie mereu cald, iar la 4500 de metri o să fie mereu răcoare. Turiști au fost foarte puțini, asta probabil și din cauza Covid.
Bagaj
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut a fost să călătorim cu două ghiozdane mici, carry-ons, care puteau fi luate sus în avion. Cel mai mare ghiozdan a avut 30 de litri și a fost suficient pentru cele două luni. Voi scrie un articol separat despre cum am gândit bagajul.
Itinerariu
Columbia
Bogota (capitala) – Medellin (un oraș al contrastelor, cu cartiere moderne, dar și favele) – Salento (zona cafelei și a palmierilor de ceară) – Santa Marta (zona de coastă) – Palomino (i-am zis Vama Veche de Columbia) – junglă – Costeno (plajă privată cu câteva hoteluri moderne și baruri) – Tayrona National Park (junglă și plaje într-un loc) – Cartagena (un oraș viu, colorat) – San Andres (insula Columbiei, din Marea Caraibelor)
Ecuador
Quito – Cotopaxi – Quilotoa – Banos
Galapagos
Insula Santa Cruz (Puerto Ayora) – insula Isabela
Peru
Lima – Yungay (aici e Parcul Național Huascaran) – Paracas (plaje, animale – lei de mare, păsări, pinguini, kitesurfing) – Huacachina (singura oază în deșert din America de Sud) – Cusco (orașul situat între principalele obiective turistice) – Valea Sacră (Maras – munți și saline, ruinele incașe Ollantaytambo și Moray) – Muntele Curcubeu – Aguas Calientes și Machu Picchu – Puerto Maldonado (jungla amazoniană) – Puno – Lacul Titicaca
Transportul local
Autobuze și taxi
Am călătorit foarte mult cu transportul public, respectiv autobuze noi, moderne, dar și autobuze locale (collectivo). Prețurile ni s-au părut mici sau, cel mult, normale, în funcție de distanță și confort. Am circulat mult și cu taxi care este peste tot accesibil. În orașele mari am mers cu Uber care este ilegal, dar toată lumea îl folosește și este sigur.
Avioane interne
Între destinațiile lungi am zburat. Am cumpărat zborurile cu maximum 3 zile înainte de zbor. Am plătit de la 100 de lei până la aproximativ 300 de lei pe un zbor intern. Excepție face Galapagos unde un zbor din Quito dus-întors a costat 250 USD/persoană.
Avioane internaționale
San Andres – Quito a costat 250 USD / persoană
Quito – Lima a costat 300 USD / persoană
Cazări
Am plătit între 15 USD pe noapte până la maximum 80 USD/noapte, dacă ne-am dorit ceva deosebit. Cazări se găsesc o mulțime, pentru toate gusturile și buzunarele.
Banii
În Columbia, moneda națională este peso (COP). Făceam foarte ușor conversia, 10.000 COP fiind aproximativ 10 lei, mai precis 11 lei.
În Ecuador și Galapagos, moneda națională este dolarul american, iar prin urmare, prețurile sunt mai ridicate. Ambele ni s-au părut destinații destul de scumpe. Dar peste tot există varianta de a călători ieftin – transport în comun, mănânci cu localnicii etc.
În Peru moneda națională este solul, 10 soli fiind aproximativ 10 lei, mai precis 11 lei.
Aproape peste tot am plătit cu cardul Revolut. Au fost multe zone în care puteam plăti doar cash, așa că am scos bani de la bancomat. Am avut cu noi și euro pe care i-am schimbat la casele de schimb valutar, dar per total, este mult mai bun cursul pentru dolari.
Limba engleză
Sunt puțini vorbitori de limba engleză, ar fi bine să știți o boabă de spaniolă ca să vă descurcați. Dacă nu cunoașteți, stați liniștiți, în câteva zile o să învățați sau cel puțin o să înțelegeți ce zic ei.
Mâncarea
Mâncarea ni s-a părut bună peste tot. Preparatele lor de bază sunt puiul, peștele, orezul, cartofii, porumbul și bananele verzi (platane) pe care le pregătesc în multe feluri. Fructele și sucurile naturale sunt delicioase, foarte aromate.
În toate țările, se pot găsi restaurante care oferă meniul zilei. Prețul diferă de la un loc la altul, dar cel mai ieftin meniu pe care l-am mâncat a fost în Peru și a costat 7 lei (supă, pui cu piure și orez, o banană și un suc). În funcție de buget, puteți alege de la un restaurant cu meniul zilei până la un restaurant fine-dining, unde și prețurile sunt mai ridicate.
La ce costuri să mă aștept?
Pentru o vacanță cu buget redus (camere foarte simple, mâncare de la supermarket sau mâncat cu localnicii), aș spune să alocați 30 $/zi per persoană*.
Dacă vă doriți o vacanță mid-range, bogată în activități, mese luate la restaurant, recomandarea mea este să alocați 40-60 $/zi per persoană* – bani pentru cazare, mâncare, tururi, alte cheltuieli.
*Nu am inclus în aceste sume biletele de avion, al căror preț diferă în funcție de destinație, perioadă, ziua când le cumpărați.
Un calcul simplu, estimativ: 1 lună = 30 zile x 45 $ = 1350 $ de persoană + biletele de avion
Cum am reușit să facem asta?
Iar la final, pentru că multă lume ne-a întrebat cum de am reușit să călătorim două luni, să vă spun cum am gândit-o noi. În primul rând, ne-am luat o lună de concediu plătit (toate zilele de concediu pentru 2021) și o lună de concediu fără plată. Am calculat estimativ costurile excursiei și în funcție de asta, am început să economisim bani cu mult timp înainte de plecare. Ne-am rezumat la cheltuielile necesare; nu am mai cumpărat haine deloc, decât cele necesare în vacanță; am mâncat mult mai puțin în oraș și am călătorit doar în țară, cu un buget restrâns. Dacă reușești să pui bani deoparte și îți faci un plan, o excursie asemănătoare cu a noastră nu este imposibil de realizat.
Nu este nevoie să călătoriți două luni, în 2-3 săptămâni aveți timp berechet să vizitați o țară. Aia ar însemna, să zicem, 1000-1500 de dolari de persoană + zborul până acolo.
Sper să vă inspire măcar puțin acest articol și să plănuiți acea vacanță la care visați de mult timp!
„Voi scrie un articol separat despre cum am gândit bagajul.” – asteptam ! :))
Uff, câte întrebări am primit. Mă apuc imediat de el!