Este Bogota un oraș periculos?

Primul meu contact cu America de Sud a fost în Bogota. Am aterizat în capitala Columbiei puțin speriați, după atâtea povești auzite despre jafuri și droguri. De obicei, nu prea plec urechea la poveștile astea, merg și experimentez pe propria piele, dar probabil, călătorind mai puțin în ultimii ani, uiți cum e și intervin și alte temeri.

Bogota, o destinație periculoasă?

De la mijlocul anilor 1990 până la începutul anilor 2000, Bogota, la fel ca restul Columbiei, era un loc de temut din cauza traficului de droguri și a conflictelor armate. De atunci și până în prezent, lucrurile s-au schimbat mult în bine, iar Bogota a devenit un oraș mult mai sigur.

Personal, nu ne-am simțit niciun moment în pericol, dar am respectat și niște reguli de bun-simț: am evitat cartierele rău famate, nu am ieșit noaptea singuri pe stradă, nu am purtat lucruri de valoare cu noi, ne-am îmbrăcat simplu și ne-am uitat mereu în stânga, dreapta. Bogota este un oraș plin de turiști, iar toți cu care am vorbit, au avut experiențe pozitive. Așadar, mergeți cu încredere în Bogota fiindcă este o destinație sigură.

Ce merită văzut în Bogota?

1. La Candelaria

La Candelaria este centrul vechi al orașului Bogota, cu clădiri coloniale, colorate, străduțe pietruite, restaurante, baruri, atmosferă veselă și relaxată.

Plaza Bolivar

În La Candelaria se află Plaza Bolivar, un important punct de întâlnire din oraș. Una dintre cele mai faimoase catedrale din Bogota, Primada de Columbia, se află pe una dintre laturile pieței. Prima jumătate a lui 2021 a fost marcată de proteste masive în Columbia și asta s-a văzut inclusiv în Plaza Bolivar. Clădirile care împrejmuiau piața și statuia lui Simon Bolivar din mijlocul pieței erau acoperite cu un material negru, pentru a fi protejate de mulțimea care arunca cu culori spre ele.

Muzee

Tot în Candelaria, se găsesc două dintre cele mai mari muzee din Columbia:

Muzeul Botero dedicat lui Boteo, celebrul pictor și sculptor de forme voluptoase și supradimenstionate. Acesta s-a născut în Medellin, dar a devenit renumit pe plan mondial.

Muzeul Aurului vorbește despre istoria aurului, a figurinelor de aur găsite în Columbia de-a lungul timpului. Nu a fost neapărat un muzeu care să mă dea pe spate, dar intrarea este liberă în unele zile și puteți profita de acest lucru.

2. Monserrate

Cel mai cunoscut punct de belvedere din Bogota, Monserrate, merită atenția voastră. Urcați cu telecabina până la 3152 m altitudine, iar odată ajunși pe platou, veți avea o priveliște superbă asupra orașului. Pe deal se găsesc și o biserică și un restaurant panoramic. Cel mai înalt punct din oraș este pe dealul de lângă Monserrate, respectiv la statuia Fecioarei Guadalupe, construită la 3360 m altitudine.

Monserrate, înainte de apus

Se vede statuia Fecioarei Guadalupe pe dealul de lângă

Parc-am fi ajuns în Italia

3. Parcuri 

La capitolul parcuri, Bogota nu stă deloc rău. Sunt numeroase parcuri mari, frumos amenajate, cu terenuri de joacă, locuri de relaxare, copaci înalți, la a căror umbră deasă puteți citi liniștiți o carte.

Un tur cu bicicletele

Bogota este pentru majoritatea turiștilor un stop scurt înainte de a explora Columbia. Dacă aveți puțin timp la dispoziție pentru a descoperi orașul, vă recomand Bogota Bike Tour. Este o companie deschisă de Mike, un fost jurnalist din SUA, care a fost nevoit să-și schimbe cariera odată cu apariția internetului și a declinului presei scrise. S-a mutat în Venezuela, iar de acolo în Columbia unde trăiește deja de 30 de ani. Și-a deschis un centru de închiriat biciclete și face tururi prin capitală.

Ghidul nostru, Mike

O zi perfectă de biciclit

Am plecat împreună cu el și un grup de turiști din La Candelaria, centrul vechi al Bogotei, și am descoperit pe rând cartierele orașului. Am trecut prin piețe aglomerate unde se vinde absolut orice, cartiere rezidențiale, districtul financiar cu clădiri înalte de birouri, piața de fructe și legume unde am și degustat din bunătățile locale. Am mers și la o prăjitorie de cafea unde am băut o cafea tradițională, cu cardamon, un ceai de coca și am mâncat o gustare locală.

Am încercat în jur de 20 de fructe, le-am și uitat numele și gustul după câteva minute

Prăjitorie artizanală

Fiind acompaniați de Mike, am putut merge și în „cartierul toleranței”, adică zona unde dealerii de droguri și prostituatele își pot duce traiul puțin mai liniștiți, fără mult deranj din partea poliției.

Sunt totuși câteva cartiere în care Mike ne-a spus să nu punem piciorul, fiind în continuare foarte periculoase, iar, culmea, multe dintre ele se aflau chiar lângă cartiere sigure, dezvoltate.

Aici, cartierul financiar și locul unde Pablo Escobar a fost prins

În cele câteva ore de plimbare, am aflat o mulțime de lucruri despre istoria orașului și evenimentele care au marcat trecutul lui, despre arta din oraș, picturile graffiti care sunt la tot pasul, artiștii locali și viața de zi cu zi a oamenilor din Bogota.

Cazare

Ne-am cazat la Hostal R10, într-o clădire colonială din Candelaria. Am ales-o datorită poziției, condițiile fiind destul de modeste.

Preț: 20 $ pe noapte, cu mic-dejun inclus.

Zona comună

Transport local

Am circulat doar cu Uber care este teoretic ilegal, dar toată lumea îl folosește. Există și transport public, dar nu am avut nevoie deloc.

Mâncare

Am încercat să gustăm cât mai multe preparate tradiționale. În prima seară am mâncat un ceviche foarte bun (dar despre ceviche vorbim mai mult când ajungem la Peru), iar în rest am luat la rând specialitățile locale:

Supa Ajiaco este probabil cel mai renumit fel de mâncare din Bogota. Este o supă cu pui, cartofi, verdețuri, porumb, cu „garnitură” de orez, avocado, capere și smântână. Ne-a plăcut mult.

Unde să mâncați: Ca să gustați cel mai bun ajiaco, mergeți la un restaurant faimos și vechi de 200 de ani, La Puerta Falsa, de lânga Piața Bolivar.

Bandeja Pisa este un preparat  pe care l-am întâlnit în toată Columbia, sub mai multe forme. Mi s-a părut un fel de „English Breakfast”, o masă consistentă, grea, cu ingrediente adaptate pentru America de Sud: fasole, orez, chicharrón, vită, cârnaț, ou fiert, banană verde (plantain), avocado și arepa. Fiind mult prea grasă pentru gustul meu, am încercat varianta vegetariană cu orez, fasole, ou, banană, avocado și arepa. Chiar și așa, a fost prea mult.

Arepa

Am menționat arepa mai sus, dar poate nu știți ce este. Ei bine, arepa este un fel de tortilla moale, care poate fi simplă sau umplută cu fel și fel de ingrediente (carne, brânză etc.). Se servește și pe post de pâine.

Chicha

Cunoscută drept berea indigenă a Columbiei, chicha este produsă din porumb fermentat și miere. Băutura conține în mod normal alcool, dar poate fi servită și varianta non-alcoolică.

Unde să încercați: Se spune că eroul național, Simón Bolívar, a băut chicha la restaurantul La Puerta Falsa la începutul anilor 1800. Încercați un pahar aici și apoi mergeți în Piața Chorro de Quevedo din Candelaria. Veți ajunge la o străduță plină cu lume, baruri, restaurante și chica la tot pasul.

Prețuri

Cazare: 20 $ pentru o cameră dublă pe noapte

Tur biciclete: 10 $/persoană

Telecabină Monserrate: 6.5 $ dus-întotrs / persoană

Mâncare: există localuri pentru toate buzunarele, noi am mâncat în restaurante puțin mai scumpe decât media, toate din La Candelaria, și am plătit de la 7 $ până la 12 $ pe persoană (cu băuturi incluse)

Uber aeroport – cazare: 6-8 $

Concluzii

Nu aveam așteptări mari de la Bogota, toată lumea ne-a spus că frumusețea Columbiei o găsim în alte părți. Dar cu toate acestea, au fost unele zone care ne-au plăcut foarte mult. Oamenii ni s-au părut prietenoși, vremea a ținut și ea cât de cât cu noi, iar per total a fost o primă întâlnire reușită cu America de Sud.

Sharing is caring!

Comments

comments

4 Replies to “Este Bogota un oraș periculos?”

  1. Sinteti frumosi si calzi. Inspirati la drag de viata si calatorii. Reprtaj bun si simplu. Numai bine!

    1. Vă mulțumim frumos pentru complimente. Numai bine și dumneavoastră!

  2. in ce perioada ati fost ? cand recomandati excursia ? feb-mar sau oct-nov ?

    1. Noi am fost in octombrie. Ambele perioade sunt potrivite, vedeti cum gasiti bilete mai ok 🙂

Lasă un răspuns