În căutarea Colosului din Rhodos. Ghid de vacanță.

Grecia este o combinaţie inedită de situri istorice, sătuce pitoreşti, porturi, plaje cu nisip fin, ape de un turcoaz puternic şi o bucătărie renumită pe tot mapamondul. Este o destinaţie potrivită pentru toţi cei care iubesc căldura, liniştea şi preparatele din bucătăria mediteraneană. Ca să combinăm distracţia şi plajele frumoase cu puţină istorie, am ales să ne petrecem vacanţa de vară în insula Rhodos.

Cum ajungem acolo şi cu ce ne deplasăm ?

În fiecare vară se introduc curse săptămânale din Cluj înspre insulele din Grecia, inclusiv Rhodos, operate de Aegean Airlines. Biletele pot fi cumpărate prin intermediul agenţiilor de turism. Dacă lăsaţi totul pe ultima sută de metri, cum am făcut noi, preţurile sunt mărişoare ( aproximativ 300 de euro pt un bilet de avion), dar compensează cu cazarea ieftină. Pachetul nostru a costat 450 de euro : zbor,  cazare şi mic-dejun inclus.

Ca să vă deplasaţi pe insulă, puteţi închiria scutere sau maşini. O maşină costă aproximativ 50 euro pe zi, o decapotabilă de la 80 de euro în sus şi un microbuz de 7 locuri 80 de euro. Dacă nu vreţi să conduceţi, se organizează tururi ghidate.

Unde ne cazăm?

Vă recomand să vă uitaţi pe Internet unde este situat hotelul pe care vi-l recomandă agenţia şi ce recenzii are. Noi am ales Hotelul Manos din Faliraki, staţiunea de tineret a insulei. Camerele nu au fost luxoase, dar am avut strictul necesar (în afară de frigider!), inclusiv aer condiţionat pentru 6 euro pe zi. Plusurile hotelului au fost curtea mare cu piscină, un bar-restaurant pe marginea piscinei şi camerele de la parter cu balconul înspre piscină. Aproape că puteam sări din balcon direct în piscină.

Ce vizităm?

Rhodos este cea mai mare insulă din grupul de insule Dodecaneze și se găsește la locul de întâlnire a Mării Egee cu Marea Mediterană. Capitala insulei este orașul Rhodos, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, fondat în anul 408 înaintea erei noastre. În Antichitate, orașul a făcut parte și din Imperiul Roman, perioadă în care a cunoscut o înflorire deosebită. Datorită poziției strategice dintre Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Rhodos era deja un centru comercial important care a dobândit o identitate multiculturală.

Mai târziu, insula a intrat sub dominație otomană până în 1912 când italienii au invadat-o și au distrus orice urmă otomană. Tot italienii sunt responsabili și de distrugerea Palatului Marelui Maestru al Cavalerilor ioaniți. Acesta a fost construit inițial în secolul al VII-lea, a suferit unele modificări de-a lungul timpului și a fost restaurat de italieni într-o manieră extravagantă, care nu se apropie de stilul medieval original. Din păcate, fasciștii au ținut morțis să-și arate grandomania. Palatul a fost folosit pe post de casă de vacanță de regele Italiei, Victor Emmanuel III și, ulterior, de dictatorul Mussolini. În anul 1948, Rhodos a fost într-un final unită cu restul Greciei.

Portul

Toată lumea care ajunge în Rhodos caută cu interes Colosul. Ca să ajungeți la el, trebuie să treceți prin portul mic al orașului unde se găsesc ambarcațiuni de talie medie. Există și un port mai mare, destinat vaselor de croazieră. În primul port veți fi „protejați” de fortăreața orașului.

Fortăreața din port

Colosul din Rhodos

Rhodos găzduiește una dintre cele 7 minuni ale lumii antice – statuia Colosului din Rhodos, un simbol al Greciei Antice.  Aceasta a fost construită în anul 282 î. Hr. și îl simboliza pe zeul soarelui, Helios, care ar fi protejat locuitorii insulei în timpul unui asediu. Statuia a fost distrusă parțial în timpul unui cutremur și, deși unii ar fi dorit s-o refacă, ea a fost vândută unui evreu din Siria care, conform legendei, ar fi cărat-o pe 900 de cămile. Statuia era construită din bronz și avea o înălțime de peste 32 de metri. În prezent, la intrarea în port, unde era așezată statuia, sunt semnalizate urmele tălpilor zeului.

Cetatea 

Nu departe de port și de fortăreaţa din port, se găsește centrul vechi și una dintre cele mai bine conservate cetăți din toată lumea, inclusă în patrimoniul Unesco. Este o împletire de alei înguste, poduri de lemn, spații verzi ocupate de localnici și căței, peste care timpul parcă nu și-a pus amprenta. În interiorul cetății puteți vizita palatul despre care am vorbit mai sus și care, în ciuda restaurării, rămâne cea mai impozantă clădire.

Cetatea veche și o doamnă îmbrăcată în negru care abia se distinge

Există și spații verzi!

Contemplam

Turnul cu ceas

Orașul poate fi admirat și de la înălțime, din Turnul cu ceas. Biletul este doar 5 euro şi include şi o băutura la barul din interior. Vă puteţi lua orice, de la apă plată până la cocktailuri, care sunt, în mod normal, mai scumpe decât intrarea în turn. Nu departe de turn, se găsește Moscheea lui Suleiman, construită în onoarea lui Suleiman Magnificul. Un alt obiectiv turistic interesant ar fi Galeria Municipală care deține o colecție impresionantă de obiecte de artă moderne.

Turnul cu ceas

Acum că am terminat cu partea istorică și culturală a orașului, va urma un articol în care voi vorbi mai mult depsre plaje, activități de zi și noapte și, ca de fiecare dată, mâncare! Fiți pe fază!

La cazare, poză făcută din balcon

Simpatica noastră gazdă, domnul Manole

Salteaua perfectă, jumătate în apă, jumătate afară 🙂

Activități nocturne

Centrul vechi din Rhodos

„Petele” verzi din oraș

Ne apropiam de zona cu terase

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “În căutarea Colosului din Rhodos. Ghid de vacanță.”

  1. O mica completare de ordin istoric:
    „În Antichitate, orașul, pe atunci provincie a Imperiului Roman” – antichitatea este o perioada vasta, iar Grecia Antica reprezinta o perioada mult mai intinsa decat perioada in care zona era provincie a Imperiului Roman.
    Deasemenea construirea Colosului din Rodos a fost inainte de stapanirea romanilor.
    In erst – un articol excelent 😀

    1. Mersi, n-am fost, într-adevăr, prea concisă. O să corectez. 🙂

Lasă un răspuns