[:ro]
Franța se poate lăuda cu un adevărat mozaic de peisaje: de la plaje însorite pe Coasta de Azur, țărmuri stâncoase în Normandia și Bretania, câmpii întinse în Bazinul Parisului, castele mărețe pe valea Loarei și piscuri înalte în Pirinei și Alpi. Printre toate acestea, ar mai fi culmile blânde ale Vosgilor unde s-a dezvoltat Alsacia, considerată de mulți drept una dintre cele mai frumoase regiuni ale Franței.
În ultimele două secole, Alsacia a aparținut atât de Franța, cât și de Germania. Activitatea sa economică este puternic influențată de vecinii nemți, astfel că aceasta este una dintre cele mai prospere zone ale Franței. Alsacia este divizată în două departamente: Bas Rhin, Rinul Inferior, cu capitala la Strasbourg, și Haut Rhin, Rinul Superior, cu capitala la Colmar.
Strasbourg, capitala Alsaciei
Capitala Alsaciei și a regiunii Bas Rhin este la Strasbourg, cel mai mare și important oraș din regiune. Instituțiile europene, catedrala Notre-Dame, cartierul Petite France inclus în patrimoniul UNESCO, spațiile verzi, totul se îmbină armonios în oraș și-l transformă într-o minunată destinație de vacanță. Am fost în Strasbourg în repetate rânduri, ceea ce m-a ajutat să scriu un articol detaliat despre ce puteți face acolo și un altul despre cum arată Strasbourg pe timp de iarnă.
Știați că?
Imnul Franței, la Marseillaise, a fost scris în Strasbourg?
Colmar, explozie de culoare
Colmar este capitala departamentului Haut Rhin (Rinul Superior), al treilea oraș ca mărime din Alsacia, după Strasbourg și Mulhouse. Orașul are o parte modernă, dar pe mine m-a fascinat centrul său istoric care este cel mai bine conservat din Alsacia. La o scurtă plimbare pe străduțele pietruite, vei descoperi o explozie de culoare. Case vopsite în culori puternice, obloane elegante, ghivece de flori, totul este o încântare pentru ochiul trecătorilor.
Tabloul idilic este completat de râul La Lauch care traversează orașul și care creează sectorul denumit La Petite Venise, Mica Veneția. În Evul Mediu, toate alimentele erau transportate pe acest canal, iar în prezent el a devenit imaginea reprezentativă a orașului. Pentru a nu-i distruge autenticitatea și farmecul, este interzisă modificarea caselor din zona La Petite Venise, atât exterior, cât și interior, fără acordul experților.
În poza de mai jos, în partea dreaptă se vede piața închisă (Le Marché Couvert), prima clădire cu structură metalică din Colmar. Accesul în piață se face de pe cealaltă latură, de pe uscat. În Evul Mediu, bărcile opreau în fața scărilor de la piață (cele care se văd în poză) pentru a preda comercianților marfa. În partea din spate, de lângă pod (se poate vedea în poza de jos), este amenajată aproape tot timpul anului o micuță terasă plină de flori.
Știați că?
În Colmar se găsește casa care a stat la baza animației Howl’s Moving Castle, creată de japonezul Miyazaki?
Sculptorul Statuii Libertății, Frédéric Auguste Bartholdi, s-a născut în Colmar? Statuia Libertății a fost oferită Statelor Unite ale Americii de către Franța, ca semn de prietenie. În poza de jos este sculptura din curtea muzeului Bartholdi.
În Colmar se găsește cel mai vizitat muzeu din Alsacia, Muzeul Unterliden? Acesta adăpostește o colecție bogată de obiecte vechi, picturi și sculpturi. Piesa de rezistenţă a colecţiilor este altarul de la Issenheim de Grünewald, considerat o capodoperă.
Satele idilice Eguisheim și Riquewihr, Ribeauvillé
Farmecul regiunii Alsacia este dat de satele mici, extrem de pitorești care sunt împânzite cu case colorate construite pe jumătate din lemn, cu acoperișuri abrupte și ghivece de flori în geam. Arhitectura este specifică Germaniei și se regăsește în orașele nemțești de lângă graniță. Tocmai această arhitectură este atât de femecătoare și face diferența dintre Alsacia și restul Franței.
Eguisheim și Riquewihr sunt cu siguranță cele mai idilice sate din toată Alsacia și unele dintre cele mai frumoase din toată țară. Ani la rând, au fost votate de francezi și-au ajuns în topul celor mai frumoase sate franțuzești. Când ajungi în ele, îți dai seama și de ce. Sunt extrem de cochete și îngrijite. Pe fiecare alee îngustă descoperi un loc care să-ți atragă atenția, o casă îngustă, un magazin cu produse artizanale sau o terasă micuță ascunsă.
Știați că?
An de an, francezii fac un top al celor mai frumoase sate din țară? Foarte multe dintre acestea sunt din regiunea Alsacia. Așa că nu ratați cel două sate de mai sus, plus Hunspach, Mittelbergheim și Ribbeauvillé, premiante și ele.
Castele
Lăsăm în urmă satele cochete și ne îndreptăm atenția spre castele. În Alsacia există numeroase castele, cel mai cunoscut dintre ele fiind Château du Haut-Kœnigsbourg.
Copyright: Tomy Rammath, un prieten din Strasbourg
Drumul vinului
Dealurile domoale din Alsacia sunt pefecte pentru creșterea unora dintre cei mai buni struguri pentru producția de vin. Pentru a atrage mai mulți turiști, biroul de turism din Alsacia a creat în anii ’50 un drum al vinului, Route des Vins, care îmbină plimbările în satele alsaciene, degustările de vin, excursiile cu bicicleta și vizitele la castelele din zonă. Pe Dumul Vinului există peste 70 de sate viticole, iar podgorii cât vezi cu ochii. În orașul Colmar are loc anual un festival dedicat vinurilor alsaciene, Foire aux Vins d’Alsace.
Cu galben este marcat Drumul Vinului
Recomandări de crame, oferite de o prietenă franceză care lucrează la o podgorie alsaciană: domeniul Karcher în Colmar (aici lucrează ea), domeniul Stenz-Buecher în Wettolsheim, domeniul Valentin Zusslin în Orschwir și domeniul Rolly-Gassmann în Rorschwir.
Podgoriile Karcher, Colmar
Butoaiele cu vin
Iar la final, degustarea
Gastronomie
În ceea privește gastronomia, aceasta este o combinație între bucătăriile franceză și germană. Deși francezii ne-au obișnuit cu delicatese, precum escargots sau pui de baltă, în Alsacia mâncărurile sunt mai grase.Un preparat tradițional este baeckeoffe, o combinație de trei tipuri de carne (porc, vită, miel) cu legume la cuptor. Cel mai cunoscut preparat alsacian îl reprezintă tarta flambată care se aseamănă cu pizza, dar are un aluat mai subțire și mai crocant. Există și varianta dulce, cu mere, de exemplu. Printre preferatele mele se numără choucroutte, varză murată, acompaniată de obicei de carne. Nici berea alsaciană nu este de ratat…dimpotrivă!
Cum ajungem în Alsacia?
Zburați pe aeroportul din Basel, ieșiti pe partea franceză (aeroportul are ieșiri în trei țări – Elveția, Germania, Franța) și luați autobuzul 11 până la gara Saint-Louis (aproximativ 10 minute). Biletul se poate cumpăra de la șofer cu bani cash sau de la automatul din aeroport. Din gara Saint-Louis, cumpărați un bilet spre Strasbourg (aproximativ 25 euro) sau Colmar (aproximativ 15 euro) de la ghișeu sau automat…et voilà, ați ajuns în Alsacia! Biletul este valabil toată ziua, dar doar pentru o călătorie. Dacă ratați trenul de la o anumită oră, îl puteți lua pe următorul. După ce ați validat tichetul, nu mai puteți coborî și lua alt tren.
Puteți cumpăra bilete și online de pe site-ul francez OUI SNCF sau de pe site-ul german DB (au bilete pentru toată Europa).
Transportul între localități
Varianta 1 – cea mai simplă, dar cea mai costisitoare
Mașină închirată din aeroport din parta franceză – este mai ieftin decât de pe partea elvețiană.
Varianta 2
Tren Strasbourg – Colmar
Între Strasbourg și Colmar puteți circula cu trenul care vine la fiecare 30 de minute.
Autobuz Colmar – Eguisheim, Colmar – Riquewihr
Din stația Chateau d’Eau din Colmar luați autobuzul până în stația Ricoh din Eguisheim. Preț bilet: 2-3 euro. Durată: 9 minute
Linia 106 merge din Colmar în Riquewihr. Bilet 3-5 euro. Durată: 30 minute
Admir regiunea Alsacia și cred că este un bun exemplu de urmat pentru că oamenii știu să valorifice tot ce au. Patrimoniul atent conservat, satele îngrijite și cochete, pensiunile autentice, cramele moștenite de la o generație la altă, vinurile aromate, peisajele minunate…totul este atât de bine armonizat și promovat încât Alsacia își merită din plin renumele de „destinație de top”.
[:]
Hey very nice blog!