Cum ajungem acolo?
Există 3 zboruri directe pe săptămână din Cluj-Napoca spre Bologna, operate de WizzAir. Am vizitat orașul în primăvara lui 2014, iar biletul a fost în jur de 200 de lei. Prețurile au mai crescut de atunci, dar puteți găsi bilete ieftine dacă le vânați din timp.
- De la aeroport până în oraș, puteți lua Aerobus, compania locală de transport. Circulă la fiecare 11 minute și un drum costă 6 euro.
- O altă opțiune ar fi taxi-ul care costă 15-20 euro. Dacă sunteți mai mulți, este mai rentabil decât autobuzul.
Unde stăm?
Am vizitat Bologna în 2014 și am căutat, ca de obicei, cazare pe booking.com. Eram 6 fete și deși am fi preferat un apartament spațios, am găsit o ofertă foarte bună la Grand Hotel Elite. Am rezervat 2 camere de 3 persoane, pentru 3 nopți, și am plătit 40 de euro de persoană. A fost un chipilir, mai ales că hotelul avea 4 stele și era situat într-o zonă bună și liniștită, în apropierea stației de autobuz.
Cum ne deplasăm?
Orașul nu este foarte întins, așa că puteți ajunge relativ repede în orice zonă doriți. Puteți să-l bateți la pas sau să închiriați biciclete. Un bilet de autobuz costă 1.5 euro și poate fi cumpărat de la aparatele din stații sau direct din autobuz, de la aparatul roșu. Aparatul galben validează abonamentele sau biletele valabile pe mai multe zile. Seara, din câte am observat, autobuzele opresc oriunde pe stradă dacă faceți un semn cu mâna.
Ce vizităm?
Bologna este capitala regiunii Emilia-Romagna, situată în partea de Nord-Vest a țării și este casa celei mai vechi Universități din Europa, fondată în anul 1088. Nu este un oraș de care te îndrăgostești la prima vedere, dar dacă îți plac artele și istoria, te va fascina cu siguranță. Este un oraș de mărime medie, simplu, frumos aranjat în care se remarcă arhitectura clădirilor, coloanele, arcadele și numărul mare de galerii și librării. Deși centrul istoric al orașului a fost puternic bombardat în 1944, majoritatea monumentelor medievale, renascentiste și baroce au supraviețuit și sunt acum principalele atracții turistice.
Inima orașului bate în Piața Maggiore, unde se găsesc Basilica San Petronio, Palazzo Communale, actuala primărie a orașului, și Palazzo del Archiginassio. Basilica San Petronio este cea mai mare biserică din oraș, închinată Sfântului Petronio, patronul orașului. Biserica datează din secolul al 14-lea și se dorea a fi de două mai mare decât este acum, dar lipsa fondurilor a dus la limitarea dimensiunii ei. Tot în centrul orașului se găsesc și Catedrala Metropolitană San Pietro, construită de Papa ca dovadă a creștinismului și Fontana del Nettuno care îl înfățișează pe Neptun, zeul apelor.
Basilica San Petronio
Palazzo del Archiginassio a fost construit în secolul 16 și a fost sediul Universității din Bologna până în 1805 când a fost transformat în biblioteca comunală. În prezent, dăpostește peste 70.000 de volume. În interiorul palatului se găsește celebrul Teatru Anatomic cu sala « Stabat Mater », construită în totalitate din lemn de cedru. Aici obișnuiau să se țină lecții de medicină, iar în mijlocul sălii se găsește « masa alba » pe care se făceau disecții pe animale și oameni. Oamenii erau, în general, criminali, cerșetori sau persoane neidentificate găsite fără suflare pe strazi.
În stânga, masa / În dreapta, tavanul sălii
Orașul este renumit pentru cele peste 200 de turnuri medievale, construite de familiile bogate din oraș pentru apărare. Au rămas în picioare aproximativ 20 în tot orașul, dar doar două dintre ele în centru, în Piazza di Porta Ravegnana. Poziția lor pare destul de instabilă, turnul Garisenda având 49m înălțime și o înclinație de 3.2 m. Inițial, era mult mai înalt, dar în secolul al 14-lea s-a dat jos jumătatea superioară fiindcă era considerată un pericol. Acest turn nu poate fi vitzitat de turiși. Celălalt tur din vecinătate, construit de familia Asinelli în secolul al 12-lea, are 97 m înălțime. Dacă vreți să aveți o panoramă frumoasă asupra orașului, urcați cele 498 de trepte până în vârf. De sus veți vedea o mare de acoperișuri roșii, de unde provine și denumirea orașului : orașul roșu.
Locul care m-a impresionat cel mai mult a fost Cartierul Evreiesc. O întreagă comunitate de evrei a fost forțată de papalitate să locuiască in acest cartier in secolul 16. La sfârșitul secolului, 900 de evrei au fost expulzați din oraș și niciun alt evreu nu a mai fost acceptat in oraș în următoarele două secole. Ceea ce am văzut noi în prezent în Ghetto nu te mai duce cu gândul la severitatea și regulile stricte din trecut. Cartierul este plin ochi de studenti, voie bună, spectacole în stradă, baruri si restaurante.
Ceea ce mi-a lipsit cel mai mult în orașul roșu au fost parcurile verzi, dar sunt convinsă că există și ele pe undeva, dar n-am avut noi timp să le găsim.
Ce mâncăm ?
Încă din cele mai vechi timpuri, regiunea Emilia-Romagna a fost renumită pentru mâncare și vinuri și asta se datorează în mare parte poziției geografice favorabile și solului fertil. Bologna este considerată de unii drept capitala culinară a Italiei. Aici s-a inventat sosul Bolognese, sos de roșii cu carne tocată, folosit mai ales la pastele cu același nume, Bolognese. Denumirea scurtă este sos ragu. Pe lângă tradiționalele paste, am încercat și paste cu spanac și rucola care au fost la fel de bune !
Deși nu sunt consumatoare de cafea, de data aceasta nu am rezistat tentației! Era imposibil să ajung în Italia și să ratez șansa de a savura un cappucino sau un latte macchiato pe terasă, admirând oamenii îmbrăcați elegant care conduc cu grijă micuțele Vespa. Pe tot parcursul vacanței, ne-am îndulcit zilele cu diverse sortimente de înghețată, care de care mai aromate și cremoase.
Ca regulă de bază în Italia trebuie să știți că, dacă luați mâncarea la mână, plătiți prețul din meniu. Însă, dacă alegeți să stati la terasa, plătiți o taxă, coperta, de aproximativ 2 euro/persoana, în funcție de orașul unde vă aflați.
De fiecare dată când ajung în Italia, îi admir pe italieni pentru dolce far niente și îi consider mereu niște norocoși. Locuiesc în una dintre cele mai frumoase și călduroase țări din lume unde nu doar arhitectura, clădirile și orașele impresionează, ci și mâncarea! Norocoșii din Eataly!
Parcă se simte căldura din poza 🙂
Palazzo del Archiginnasio
În curtea palatului, pregăteam traseul
Fontana del Nettuno
Palazzo Comunale, actuala primărie
Galerii, galerii
Roșiatecele clădiri
Până și străduțele sunt romantice în Italia!
Tricourile de vacanță 🙂
Little Eataly