[:ro]
Mont Saint-Michel este un simbol al Franței, un obiectiv vizitat anual de 2-3 milioane de oameni. Importanța lui nu a fost trecută cu vederea, iar din 1979 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Îmi amintesc exact cum am aflat de Mont Saint-Michel. Eram la orele de franceză din generală și trebuia să scriu un rezumat despre acest “munte” fascinant. M-am documentat mult, mai ales despre partea cu “ba e insulă, ba e peninsulă”, dar ajungem imediat și acolo.
Pozele din articol au fost făcute în 2011, de acolo și calitatea mai proastă. Iar de stilul vestimentar, nu mai am nimic de zis. 🙂
Ce este de fapt Mont Saint-Michel?
Mont Saint-Michel este o stâncă granitică de aproape 80 de metri înălțime, ocupată de un sat cu aproximativ 50 de locuitori (nu se știe numărul exact, dar undeva între 30 și 45). În trecut, Mont Saint-Michel a fost un important loc de pelerinaj, aici găsindu-se și o mănăstire și o închisoare. Construcția abației, unul dintre cele mai emblematice monumente istorice ale Franței, a început în secolul al VII-lea. Abația Mont Saint-Michel este vizitată în continuare de un număr uriaș de turiști, peste 2 milioane anual.
De ce este Mont Saint-Michel atât de faimos?
Pe lângă importanța istorică și culturală, Mont Saint-Michel mai are o parte fascinantă. Mont Saint-Michel se găsește în largul coastei Normandiei, în Golful Saint-Malo, și este renumit pentru mareele spectaculoase de aici, cele mai puternice din Europa de altfel. În timpul fluxului, Mont Saint-Michel este înconjurat de ape, iar în timpul refluxului acestea se retrag, iar o limbă de nisip iese la suprafață. Marea se poate retrage până la 18 km (impresionant, nu?), iar oamenii profită de moment pentru a pescui fructe de mare din bălțile rămase în urma retragerii apei. De la finalul secolului al XIX-lea, Mont Saint-Michel este legat de continent de un dig care este acum o șosea în adevăratul sens al cuvântului.
Întâlnirea cu Mont Saint-Michel
Am ajuns la Mont Saint-Michel în anul II de facultate când studiam în Nantes. Am organizat excursia cu ajutorul unui prieten francez care avea mașină. Ne-am trezit într-o zi de sâmbătă dis-de-dimineață și am plecat spre faimosul loc. Mont Saint-Michel ne-a apărut în față ca o piramidă stâncoasă, înconjurată de o întindere nesfârșită. Am ajuns în timpul refluxului, când puteam umbla în voie pe terenul umed. Pentru a nu te trezi cu mașina inundată, la baza stâncii există însemne care-ți spun orele de flux și reflux. Noi am parcat mai departe și am făcut o plimbare pe jos până pe insulă.
Forfota din Mont Saint-Michel
O plimbare pe străzile din Mont Saint-Michel este asemenea unei călătorii în timp. Străduțele sunt îngustre, întortocheate, mărginite de ziduri și clădiri de piatră. Strada principală de la Mont Saint-Michel (care este un sătuc, să nu uităm) este plină de magazine și restaurante. Cel mai cunoscut restaurant este La Mère Poulard, un reper gastronomic în Franța. Restaurantul a fost deschis în urmă cu peste 130 de ani, dar pe atunci era de fapt un han care hrănea pelerinii.
Felul preferat al acestora era o omeltă făcută din ouă și smântână. Ingredientele erau bătute îndelung în castroane mari de cupru, cu un tel lung și într-un ritm special. Amestecul este ulterior prăjit într-o tigaie, tot de cupru, pe foc de lemne. Rețeta completă nu a fost niciodată divulgată. Restaurantul a devenit foarte renumit de-a lungul anilor, iar multă lume consideră că a mânca o omletă acolo îți poartă noroc. Tocmai din acest motiv, în campaniile electorale, La Mère Poulard este luat cu asalt de candidați politici care-și caută norocul pe unde apucă. Nu doar omleta este ieșită din comun, ci și prețul ei care se apropie de 40 de euro. Aici puteți vedea cum este preparată această omletă-minune.
Informații despre vizitare (transport, bilete, cazare)
Transport
Cea mai simplă variantă de a ajunge la Mont Saint-Michel din România este să zburați în Paris, să luați TGV până în orașul Rennes sau Pontorson, iar de acolo un autobuz sau shuttle până la destinație. Cel mai simplu ar fi desigur să închiriați o mașină și să faceți un tur complet în Normandia și Bretania.
Dacă veniți cu mașina, există o parcare mare amenajată pentru turiști. Lângă parcare se găsește și un centru turistic de unde puteți lua shuttle-ul grauit până pe insulă (5 minute) sau puteți merge pe jos (30 de minute).
Bilete
Când am fost eu, în 2011, nu-mi amintesc să fi fost limitați la un program de vizitare, dar se pare că fiecare tur are o durată fixă acum. Biletele se cumpără online de aici. Este și de înțeles că au luat măsuri cu atâția turiști.
Cazare
Cel mai apropiat orășel este Beauvoir, situat la 1.5 km de Mont Saint-Michel care are numeroase opțiuni de cazare. Dacă bugetul vă permite, vă puteți caza și pe insula Mont Saint-Michel.