Vacanța în Japonia nu putea fi completă fără un stop în Hiroshima. Ne-am trezit dis-de-dimineață, am luat Shinkansen-ul din Kobe, cu JR Pass, și in 2 ore am parcurs cei 300 de kilometri care ne despărțeau de orașul păcii. De la gară am luat autobuzul, inclus și el în JR Pass, până aproape de memorial, unde am rezervat o cameră dublă la hotelul Hiroshima City Bunka Koryu Kaikan (60 euro/noapte). Dacă petreceți doar o zi în oraș, există varianta autobuzelor hop-on, hop-off, care vă plimbă la toate obiectivele majore din oraș.
Shinkansenul
Numele orașului „Hiroshima” va evoca întotdeauna ororile războiului și tragica zi de 6 august 1945. Parcul Memorial al Păcii și Muzeul Memorial oferă vizitatorilor informații despre una dintre cele mai negre zile din istoria umanității. Însă orașul Hiroshima, cu ale sale bulevarde largi, cireși înfloriți, oameni prietenoși și relaxați, este departe de a fi un loc deprimant. Hiroshima este un oraș nou și înfloritor care a renăscut din propria cenușă și care merită să fie vizitat 1-2 zile pentru a experimenta viața locală.
Deși în oraș oamenii nu s-au abătut de la mersul firesc vieții, în Parcul Memorial al Păcii timpul pare să fi stat în loc. La intrare se găsește un ceas de perete blocat la ora 8:15, un prim obiect care prevestește atmosfera apăsătoare din interiorul muzeului. Vă spun că nu este ușor de vizitat și de digerat atâta informație și atâtea poze dureroase.
6 august 1945
Un bombardier american, numit “Enola Gay” după mama pilotului, Tibetts, se îndreaptă spre Hiroshima. Planul este bine pus la punct, SUA urmează să arunce prima bombă atomică asupra rivalei de război, Japonia. La sol, o zi obișnuită de vară, cu cer senin. Soarele a răsărit, oamenii acum se trezesc sau își beau liniștiți cafeaua la birou, la fel ca în orice altă zi. Doar că această zi nu va fi la fel. Va fi o zi de coșmar care va schimba istoria omenirii.
8:15
Prima bombă atomică, intitulată „Little Boy” este lansată din avion conform planului. După 43 de secunde, un oraș întreg este ras de pe fața pământului. O explozie nemaiîntâlnită aprinde tot cerul și un nor asemenea unei ciuperci ascunde tragedia. La sol, peste 70.000 de oameni au murit pe loc, carbonizați, iar alte 70.000 s-au stins din cauza rănilor provocate de explozie.
Muzeul Memorial al Păcii
Un supraviețuitor al Holocaustului, care se apropia de 90 de ani, ne-a povestit cu lux de amănunte cea mai neagră zi din viața sa. Norocul lui a fost că învăța la o școală mai departe de oraș, dar familia lui lucra lângă locul exploziei. Nu i-a mai văzut după ziua de 6 august. Își amintea cum cerul s-a luminat dintr-odată și orașul a fost lovit de un val insuportabil de căldură. Nimeni nu știa ce s-a petrecut, vedeau doar o perdea groasă de fum. Timp de 8 săptămâni după explozie, prietenii și cunoscuții lui se stingeau unii după alții din cauza iradierii nucleare. Și ca ei erau mulți alții care treceau prin același chin, inclusiv Sadako Sasaki.
Povestea lui Sadako și a celor 1000 de cocori
Povestea de viață a lui Sadako Sasaki este cutremurătoare. Sadako avea 2 ani când bomba atomică a căzut peste oraș. Se afla la 2 km de locul exploziei. A supraviețuit exploziei, însă după 10 ani, a fost diagnosticată cu leucemie, boala bombei atomice. Sadako a aflat despre legenda conform căreia, dacă o persoană face 1000 de cocori din hârtie, i se va îndeplini o dorință (cocorul este pasăre sfântă care trăieste 100 de ani). Fetița a început să confecționeze 1000 de origami în speranța că se va însănătoși, dar s- a stins din viață dupa ce a terminat cocorul nr 644. Colegii ei au înființat un club de făcut origami cocori și au trimis mesajul mai departe. Elevi de la peste 3000 de școli au donat bani clubului. Cu banii strânși, s-a ridicat Monumentul Copiilor în Parcul Păcii din Hiroshima. Clopotul este inscripționat cu mesajul “O mie de cocori. Pace pe Pământ și în Ceruri”. În continuare se trimit cocori de peste tot din lume, ca un simbol al păcii. Inclusiv Obama, în timpul vizitei sale la Hiroshima, a dus cu el un cocor, acum expus în muzeu.
În interiorul muzeului se pot vedea rămășite ale atacului atomic: fotografii cu victimele, mărturiile celor rămași în viață, uniforme școlare arse, pantofi și materiale de construcție arse sau topite. Iar cel mai impresionant și emoționant : câțiva supraviețuitori în carne și oase care vă pot povesti prin ce-au trecut.
A-Dome
Cel mai cunoscut monument din parc este A-Dome. Domul Genbaku a rămas în picioare după explozie și cu puține lucrări de consolidare, se află tot acolo. Deși au existat multe dezbateri pe tema lui, UNESCO l-a considerat demn de a-l înscrie în patrimoniul mondial. Relativ aproape de dom, este marcat și locul unde a căzut bomba.
Castelul Hiroshima
Castelul Hiroshima a fost distrus și restaurat, dar la o scară mult mai mică. Cu toate acestea, arhitectura tradițională și grădinile perfect îngrijite (tipic japoneze) merită văzute. Muzeul de Artă Contemporană se găsește în apropiere, iar intrarea este gratuită.
Hiroshima este un exemplu pentru toată lumea. Este de admirat puterea japonezilor de a trece peste una dintre cele mai negre zile din istoria umanității, de a renaște din propria cenușă și de a deveni una dintre cele mai puternice țări la momentul actual.
Alte poze din Hiroshima:
Centrul orașului
Cel mai bun sushi!
Îl găsiți aici
Cireșii în plină floare
Parcul Memorial